Tie, kas šo blogu lasa biežāk, būs jau sapratuši, ka viens no maniem vaļaspriekiem ir fotografēšana. Es senāk pārsvarā strādāju ar Canon aprīkojumu, bet tagad tas ir mainījies. Savu dvēseli esmu pārdevis Nikon zīmolam un konkrētāk – esmu nopircis Nikon D3 pilna kadra kameru ar Nikon 70-200 VR foto objektīvu. Iespaidi kopumā ir ārkārtīgi lieliski.

Tiem, kuriem šī izvēle šķiet nesaprātīga/neskaidra, centīšos uzrakstīt dažus paša izdomātus jautājumus un atbildes.

Kāpēc nomainīt Canon? – Skaidras atbildes man nav. Pirmkārt, Canon lēcas pēdējā laikā ir mani sarūgtinājušas. Lielākajai daļai ir 70-200 mm 2,8 IR objektīvs, kas pēc testiem ir diezgan nekvalitatīvs. F4 versija ir daudz labāka, bet es gribēju 2.8, tad ko man darīt?: P Otrkārt, šobrīd tiešām nebija daudz ko izvēlēties, jo Canon pilna kadra tipa kameru varianti bija 5D un 1D. Jāpiebilst, ka 5D tirgū ir kopš 2005. gada un pakāpeniski samazinās līdz tādam līmenim. Canon attīstītāji, kā parasti, kā tādi partizāni klusē par 7D un gaida, kamēr es vienkārši noguršu. MkIII, no otras puses, ir nedaudz neadekvāti dārga (es turpināšu par MkIII kaut kur tālāk). Un vēl viens pēdējais iemesls: es jau domāju, ka Canon kameras ir apritē jau kādus 7 gadus. Bija pēdējais laiks kaut ko mainīt, varbūt es tikai ilgojos pēc pārmaiņām.

Vai tev nebija žēl iztērētās naudas? – Nē. Nākamais jautājums.

Ārprāts, bet ir vai jāmaina visas lēcas!!?? – Jā. Bet. Ja es reiz būtu izlēmis pāriet uz pilna kadra matricu, man tās tik un tā būtu jāmaina. Turklāt es palieku vecs un pāreju uz kvalitāti, nevis kvantitāti. Jo labāk 3 kvalitatīvas lēcas, nekā 10 sigmas, tamroni utt.

Kas šai kamerai ir labākais? – Noteikti varu teikt, ka tā nav viena konkrēta lieta, bet gan vairākas. Piemēram, man patīk foto kvalitāte pie augsta ISO. Maksimālais ISO šim mazulītim ir 25600 (nē, tā nav drukas kļūda) un kvalitāte ir apbrīnojama pat tik trakā režīmā. Turklāt ISO vairāk izskatās analoga, nekā digitāla.

Man tiešām patīk dubultas CF slots – varu ievietot divas Copact Flash kartes un instalēt tās dažādi. Piemēram, lai ierakstītu NEAPSTRĀDĀTAS vienā kartē un JPEG otrā. Vai rakstīt uz vienas, un ja tā ir pilna, tad automātiski sākt ierakstīt uz otras. Cita iespēja ir dublēt abu karšu attēlus. Šis ir izcili noderīgi, kas noderēs kāzu fotogrāfiem, lai nodrošinātu bilžu dublēšanu. Nav nekāds joks rīkot kāzas, bet pēc tam ar skumju seju kāzu rīkotāji stāsta, ka CF ir nobrucis.

Krāsas – varbūt tas ir tikai galvā, bet man nepatīk Canon krāsas (vairs). Nikon, tās kaut kā ir dabiskākas/neitrālākas/patiesākas. Un man patīk. Canon pārsvarā manā uztverē ir sarkans un zaļš. Jau pēc bildēm varu pateikt, vai tā ir no Nikon vai Canon. Protams, visu var rediģēt, bet kopumā šāds iespaids man ir radies.

Ir daudz vairāk pozitīvu lietu. Piemēram, ir iespējams ierakstīt kameras režīmus CF kartē un pārsūtīt tos uz datoru vai citām Nikon kamerām, kā arī fotografēt ar tādiem pašiem iestatījumiem citās kamerās. Ir daudzas tik jaukas sīkas lietiņas, bet man slinkums par to visu tagad rakstīt. Interesenti jau paši izlasīs/būs izlasījuši visu kameras specifikāciju. Ir jau arī tādas fīčas, kas mani neinteresē. Piemēram, 11 kadri sekundē. Man pietiek ar 2 kadriem, bet 11 arī ir diezgan iespaidīgi.

Kāpēc ne Canon 1D MkIII? – Pārāk dārgi un daudzējādā ziņā nav tik laba, kā līdz šim. Piemēram, Canon ir 22Mpix, Nikon tikai 12Mpix. Tomēr, ņemot Nikon kadrus un paņemot līdz 22Mpix izšķirtspējai, Nikon attēls joprojām izskatās labāk. Vairāk par to vari lasīt šajā salīdzinošajā rakstā (par izšķirtspēju šeit). Runājot par ISO, Nikon arī pārspēj MkIII. Ar šo es neattaisnoju savu izvēli un joprojām priecājos par puišiem, kuriem ir Marks, bet šie ir mani iemesli D3 izvēlei.

Vai ir kas tāds, kas tev nepatīk? – Ņemot vērā kameras cenu, ražotāji vēl varētu pievienot vēl pāris MPixels kaut kur, lai pietiktu arī lielizmēra bildēm. Es daudz nedrukāju, bet tas būtu jauki. Arī sensoru tīrītājs (strādājošs) būtu jauki. Arī svars man kādu dienu atspēlēsies, jo ar šo kameru es, piemēram, vairs nevaru tik brīvi braukt ar divriteni. Lai gan šādu prieku dēļ es joprojām izmantoju veco Canon aparātu.

Kā ir ar lēcām? – Kā jau es teicu, nekādu problēmu nav. Nikon ir tāda pati kvalitāte (ja ne pat labāka) lēcām kā Canon. Nopirktais 70-200 f 2,8 VR (VR ir tāds pats kā Canon IS) objektīvs ir fantastisks. Tik ass, ka ar to var sagriezt maizi. Es joprojām vēlos 14 –24 mm f 2,8 un 24 –70 mm f 2,8. Un tad es ēdīšu.

Ko tu domā par Canon/Vai tu tagad būsi Nikonists, kurš visur aizstāvēs tikai Nikon? – Nē. Canon ir labas kameras. Tikai ne tik labi kā Nikon: D Bet nopietni, lai arī nākamreiz fotografēšu ar Nikon (nezinu, cik ilgi), joprojām uz šīm lietām es skatos samērā brīvi. Nāks jauns/labāks Canon, labākas lēcas – atkal pirkšu Canon. Es to neienīstu.

Ko vēl tu vari pateikt? Citēšu ārzemju bloga ierakstu: “[..] es iztēlojos Nikon menedžerus Japānā lepni sēžam un rādām saviem šī produkta konkurentiem vidējos pirkstus [..]”. Es vizualizēju un domāju, ka tā varētu būt.

Par to. Nāks jauna diena, nāks pieredze. Es noteikti atklāšu jaunas iespējas un jaunas funkcijas šai kamerai. Taču šobrīd tas nav tik svarīgi. Galvenais, lai pašas bildes man patīk un ir ērti bildēt. Attēli tiks izrādīti manā galerijā kaaaut kad. Kā parasti;)

Ak jā, lūdzu, nesauciet šo kameru par Niki manā klātbūtnē, citādi man gribas caurdurt ausis ar skrūvgriezi ikreiz, kad izdzirdu šo vārdu.

Paldies par uzmanību!

Write A Comment